Never out of stock: Hoe gebruiken modemerken en retailers het tijdens de pandemie? (2024)

Sinds het uitbreken van de pandemie kampt de mode-industrie met grotehoeveelheden onverkochte voorraad van vorige seizoenen alsgevolg van winkelsluitingen. Tijdloze, nooit uitverkochte (never out ofstock) collecties zouden een oplossing voor dit probleem kunnen zijn. Langetijd werd dit beschouwd als een betrouwbaar concept voor dekledingindustrie. Maar zelfs deze gewilde stukken vullen nog steeds hetmagazijn samen met de andere onverkochte collecties... Wat is never out ofstock (NOOS) precies en hoe gaat de mode-industrie er in de huidigesituatie mee om?

NOOS is de afkorting voor ‘never out of stock’. De term uit demerchandise planning verwijst naar producten die op elk moment bij het merkkunnen worden besteld en dan onmiddellijk worden geleverd - met anderewoorden, dat ze permanent in voorraad zijn. Retailers hebben dus minder, ofhelemaal geen, voororders voor NOOS-collecties. Het productrisico ligt dusuitsluitend bij de fabrikant. In de praktijk bepaalt elk modemerk dehoeveelheden en bestelperiodes van zijn NOOS-artikelen vaak anders enbeslist ieder merk afzonderlijk hoe lang de goederen daadwerkelijk in hetassortiment blijven

NOOS-artikelen zijn meestal tijdloze klassiekers, zoals een wit overhemdof een spijkerbroek, die relatief weinig vernieuwend zijn en waar altijdvraag naar is. Het verschil met seizoensartikelen is de langereverkoopperiode: NOOS-collecties zijn voor langere tijd een vast onderdeelvan het assortiment. Vooral denimleveranciers als Mud Jeans oftextieldiscounters als Kik hebben een breed NOOS-programma.

Normaal gesproken zijn deze items een veilige gok voor demode-industrie, maar door de Covid-19 pandemie is ook in deze categorie devraag sterk gedaald. Producten die in de winkel niet verkocht zijn, wordenook niet bij de fabrikant nabesteld. De magazijnen van merken met een hoogaantal NOOS, zoals Bugatti, Cecil en Street One, blijven dan ook propvol."Ja, we hebben hoge voorraden NOOS, dat is ons risico. We hebben meervoorraad dan normaal en gaan dit verkopen via onze eigen verkooppunten,"zei Jim Nowak, CEO van CBR Fashion Group in een interview met het Duitsetijdschrift Textilwirtschaft in maart.

Toch bieden tijdloze collecties voordelen ten opzichte van trendgerichteseizoensartikelen die relatief snel uit de mode raken. De producten vanNOOS kunnen in theorie ook in de komende seizoenen nog worden verkocht.Herstructureringsexpert Sebastian Wilde adviseert retailers dan ook om hunassortimentsbeleid aan te passen: "Retailers moeten proberen het aandeelNOOS - never out of stock - dat wil zeggen producten die het hele jaar doorte koop zijn, te vergroten om de afhankelijkheid van individuele collectieste verminderen", vertelde de partner van het adviesbureau Falkensteg injanuari aan het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche.

De meeste inkopers gaan sinds de uitbraak van de pandemie voorzichtigerte werk en richten zich meer op duurzaamheid dan op kortstondige trends."Trendy, gericht op één seizoen en dan weg, dat doen we niet meer", zeiAndré Myburgh, hoofdinkoper mode bij het in Zürich gevestigde warenhuisJelmoli, in juni. Hij wil zich in de toekomst meer richten op value ennever-out-of-stock. Peek & Cloppenburg volgt een soortgelijke aanpak: "Denever out of stock items en basics zouden kunnen worden verhoogd -uiteindelijk hangt het ook af van wat de leveranciers bieden", zei MiriamAnlauf, inkoopdirecteur bij de Düsseldorfse moderetailer Peek &Cloppenburg, in een interview afgelopen juli.

Hoewel fabrikanten het afgelopen jaar de keerzijde vannever-out-of-stock programma's hebben ervaren, wil schoenenfabrikant Lloydblijven vertrouwen op het NOOS-concept. "Ook al heeft NOOS ons tijdens decrisis hard geraakt en doet het dat economisch gezien nog steeds, zijn weer zeker van dat deze categorie in de toekomst een voordeel voor ons zalworden," zei Lloyd CEO Andreas Schaller in een interview metTextilwirtschaft in juni vorig jaar.

Minder veranderingen van seizoen tot seizoen

Een andere manier om het probleem van overgebleven seizoensartikelen aante pakken, is minder te veranderen binnen de collecties: minder innovatieen meer consistentie. Dit concept is al met succes toegepast op de sportkledingindustrie. De Italiaanse OberalpGroep heeft bijvoorbeeld de pandemie aangegrepen om zijn collectie aan tepassen aan de nieuwe overstocksituatie. Bij Salewa, een van de merken vande groep, heeft het percentage van de collectie dat hetzelfde blijft 75procent bereikt. Het streefdoel is 80 procent, slechts 20 procent van decollectie zou van seizoen tot seizoen veranderen. "Onze klanten willen nietelk jaar een volledig nieuw product en ze willen vooral niet het gevoelhebben dat hun product eind december nog maar de helft waard is. Onzeretailpartners hebben duidelijk aangegeven dat deze strategie een positiefeffect heeft op het waardebehoud, en dat onze merken daardoor gemiddeld eenhogere brutowinst hebben kunnen realiseren", verklaart Stefan Rainer, ChiefSales Officer van de Oberalp Groep, in het interview.

Onderdeel worden van FashionUnited's B2B Marketplace? Inkopers en merkenkunnen zich aanmelden via fashionunited.com/marketplace.

Dit artikel is eerder verschenen op FashionUnited.DE, vervolgensvertaald en bewerkt naar het Nederlands door Ilona Fonteijn.

Never out of stock: Hoe gebruiken modemerken en retailers het tijdens de pandemie? (2024)
Top Articles
DBS Check Help and Advice - Aaron's Department
Aaron's Department's Easy to Use Online DBS Check Service
Hometown Pizza Sheridan Menu
Is Paige Vanzant Related To Ronnie Van Zant
Design215 Word Pattern Finder
What happened to Lori Petty? What is she doing today? Wiki
Fort Carson Cif Phone Number
Shorthand: The Write Way to Speed Up Communication
Mylaheychart Login
Tanger Outlets Sevierville Directory Map
Jefferson County Ky Pva
LeBron James comes out on fire, scores first 16 points for Cavaliers in Game 2 vs. Pacers
Phillies Espn Schedule
Myql Loan Login
Programmieren (kinder)leicht gemacht – mit Scratch! - fobizz
Socket Exception Dunkin
180 Best Persuasive Essay Topics Ideas For Students in 2024
Viha Email Login
Northern Whooping Crane Festival highlights conservation and collaboration in Fort Smith, N.W.T. | CBC News
State HOF Adds 25 More Players
The Exorcist: Believer (2023) Showtimes
V-Pay: Sicherheit, Kosten und Alternativen - BankingGeek
Race Karts For Sale Near Me
Aaa Saugus Ma Appointment
Wsop Hunters Club
Lost Pizza Nutrition
Mini Handy 2024: Die besten Mini Smartphones | Purdroid.de
Jcp Meevo Com
Xpanas Indo
Cfv Mychart
2004 Honda Odyssey Firing Order
Santa Barbara Craigs List
Vlacs Maestro Login
Wcostream Attack On Titan
Breckie Hill Fapello
Mississippi State baseball vs Virginia score, highlights: Bulldogs crumble in the ninth, season ends in NCAA regional
Hermann Memorial Urgent Care Near Me
11 Pm Pst
Aliciabibs
Arcadia Lesson Plan | Day 4: Crossword Puzzle | GradeSaver
Academic important dates - University of Victoria
Ticket To Paradise Showtimes Near Regal Citrus Park
Convenient Care Palmer Ma
Yogu Cheshire
Nail Salon Open On Monday Near Me
Cl Bellingham
Dwc Qme Database
Former Employees
Yale College Confidential 2027
Motorcycles for Sale on Craigslist: The Ultimate Guide - First Republic Craigslist
Tìm x , y , z :a, \(\frac{x+z+1}{x}=\frac{z+x+2}{y}=\frac{x+y-3}{z}=\)\(\frac{1}{x+y+z}\)b, 10x = 6y và \(2x^2\)\(-\) \(...
Access One Ummc
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5586

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.