Cavapoo: Ontdek alles wat je moet weten [foto's] (2024)

De Cavapoo is een populair hondenras, dat een kruising is tussen een Poedel en een Cavalier King Charles Spaniel. Tevens is de Cavapoo een klein hondenras en ideaal in gezinnen met jonge kinderen. Vanwege de populariteit hebben wij besloten om dit blog te schrijven.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Cavapoo als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Cavapoo kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Cavapoo: Ontdek alles wat je moet weten [foto's] (1)

Wil je een gelukkige hond? Hier zijn 30+ tips die je moet weten!

Laat je voornaam en e-mailadres achter en ontvang een gratis E-Book met 30+ tips & tricks voor honden!

Inhoudsopgave

  1. Wat zijn de kenmerken van een Cavapoo?
  2. Wat voor karakter heeft een Cavapoo?
  3. Hoe verzorg je een Cavapoo?
  4. Is een Cava poo geschikt voor kleine kindjes?
  5. De aanschaf van een Cavapoo
  6. Veelgestelde vragen over de Cavapoo

Wat zijn de kenmerken van een Cavapoo?

De Cavapoo, ook wel Cavoodle, is een kruising van een (Dwerg)Poedel en een Cavalier King Charles Spaniel. Deze rassen zijn relatief klein en zeer sociaal en zijn hierdoor de perfecte match voor een kruising.

Dit gemengd ras komt daarbij in een Toy en Miniatuur variant. Een Toy Cavapoo is rond de 28 tot 35 centimeter groot en valt onder de kleine honden. Een Miniatuur Cavapoo kan wat groter zijn, zij zijn gemiddeld 30 tot 40 centimeter groot. Hun gewicht schommelt tussen de 5 en 10 kilogram en is alsnog een kleine hond.

Dit is afhankelijk van verschillende factoren als voeding, geslacht en genen. Hun krullende vacht is vaak dik en moet met regelmaat verzorgd worden. Over het algemeen leven kleine honden 10 tot 15 jaar.

Afhankelijk van de genen van de Poedel of de Cavalier King Charles Spaniël zal de golvende vacht naar voren kunnen komen als de genen van de Poedel sterker zijn, of een wat rechtere vacht vanwege de Cavalier King Charles Spaniël. Je zal af en toe een bezoek aan de trimsalon moeten brengen.

De Cavapoo heeft de oorsprong in Australië liggen. Nadat de eerste paar nestjes daar waren gefokt, waren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al snel geïnteresseerd in de charme van de Cavapoo pup. Op die manier is het balletje gaan rollen. Deze kruising is nu wereldwijd razend populair.

Cavapoo: Ontdek alles wat je moet weten [foto's] (2)

Wat voor karakter heeft een Cavapoo?

Door het sociale karakter van beide ouders, zijn deze kruisingen zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn sociaal, het is een speelse hond en willen graag met je spelen en zijn in dit proces erg leergierig. De honden zijn zeer trouw aan hun baasjes.

Wanneer deze vriendelijke hond nog jong is, kun je ze met een beetje geduld echt alles leren. Hierbij is een goede socialisatie van belang. Een echt gezelschapsdier, want ze willen niet lang alleen zijn. Het is dan ook zaak een Cavapoo puppy aan te leren dat alleen zijn nu eenmaal soms moet en dat dit niet erg is.

Uiteindelijk zullen ze weten dat je gewoon terugkomt. Laat ze echter niet meteen uren alleen, maar train het beetje bij beetje langer. Op deze manier zal de hond rustig blijven wanneer iedereen van huis gaat en zal de hond niet blaffen.

Over het algemeen is de Cavapoo de ideale keuze bij een levendig gezin. Ze passen zich snel aan en zijn zeer nieuwsgierig.

Cavapoo: Ontdek alles wat je moet weten [foto's] (3)

Hoe verzorg je een Cavapoo?

De verzorging van een Cavapoo bestaat uit goede voeding, water, uiterlijke verzorging, genoeg beweging en natuurlijk de liefde van de baasjes. Sommige baasjes laten ook het gebit goed reinigen door de dierenarts of zelf. Om tandsteen te voorkomen kan er dagelijks gepoetst worden met honden tandpasta en een tandenborstel hond.

Zorg daarnaast voor genoeg beweging. De Cavapoo is een energieke hond en wil zich lekker kunnen uitleven, maar vereisen regelmatig verzorging. Bij het voeden van de Cavapoo moet je letten op goed hondenvoer voor de juiste leeftijdscategorie. Ook is het aan te raden om de voeding over de dag te verdelen en af te wegen, omdat de Cavapoo een aanleg heeft om aan te komen bij teveel voeding.

De hond zal niet gauw eten laten staan, maar dit betekent niet dat ze zoveel nodig hebben. Hoe verleidelijk het ook is, doe het met mate. De gekrulde vacht van de Cavapoo kan erg dik zijn. Hierdoor is het goed om te weten hoe je deze verzorgd en de vacht gezond houdt. De hond heeft mede dankzij de genen dus een dikke vacht. Deze vacht kan na verloop van tijd erg gaan klitten. Er kunnen zelfs matten ontstaan.

Wanneer deze matten zich verder uitbreiden, zorgt dit voor veel ongemak voor de hond en moet de hond geschoren worden met de beste honden tondeuse. Het is beter om dat te voorkomen en om dus met regelmaat te kammen en borstelen met een honden kam en borstel voor honden. Ook hondenconditioner kan helpen. Het beste is om dit dagelijks te herhalen.

Ook is het aan te raden om de hond elke vier tot zes weken naar een gecertificeerde trimsalon te brengen. Bij de trimsalon kan aangegeven worden dat ook de nagels en binnenkant van de oren bijgehouden moeten worden. De vacht bestaat in veel verschillende kleuren, zoals crème, kastanje en wit. Omdat dit hondenras verhaart, wil je deze hond minstens wekelijks borstelen. Mensen met een allergie kunnen dit ras dus beter overslaan.

Het Cavapoo hondenras kan last krijgen van traanplekke. Deze zijn te voorkomen door middel van schoonhouden en een geschikt middel om dit tegen te gaan.

Is een Cava poo geschikt voor kleine kindjes?

Ja, een Cavapoo vindt het geweldig om samen met de kinderen te spelen en is erg rustig met ze. Het is een echte kindvriendelijke hondenras. Kinderen en de honden hebben een fijn speelkameraadje aan elkaar.

Over het algemeen kan dit ras goed overweg met andere honden, kleine kinderen en andere dieren, zelfs katten. Tevens kan het helpen om een dieren camera in huis te hangen, waarmee je van alles in de gaten kunt houden.

Door het energieke en speelse karakter van de Cavapoo, is uitdaging juist fijn voor ze. Kinderen zijn ook lekker levendig en geven elkaar die uitdaging.

Cavapoos zijn gek op speelgoed als ballen en zijn dol op trucjes, zeker wanneer daar beloningen aan verbonden zijn. Kinderen kunnen ook trucjes met de honden doen. Je Cavapoo laten spelen met andere honden kan zeker geen kwaad. Hierdoor raken ze goed gesocialiseerd, vooral als je dit al doet bij een Cavapoo pup.

Een voorbeeld is om een koekje onder een beker te leggen en alle bekers te husselen, om vervolgens te kijken of de hond de juiste beker kiest. Door het reukvermogen en de intelligentie van de hond is dit vaak het geval.

De aanschaf van een Cavapoo

Ben je overstag gegaan en wil je graag een Cavapoo aanschaffen, dan is het zaak om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid, over genetische gezondheidsproblemen en over eventuele erfelijke ziekten. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

Wanneer je dan uiteindelijk een hond in huis krijgt, is het handig om alvast wat dingen in huis te hebben voor je nieuwe vriendje arriveert. Denk aan voeding, een riem, honden plasmat, een bench of honden mandje, snacks en bakjes voor het voer en een waterbak. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan omdat je iets bent vergeten. Zo kun je al meteen genieten van elkaar.

Veelgestelde vragen over de Cavapoo

Voordat wij dit artikel afsluiten, willen wij je wat veelgestelde vragen laten zien. Heb jij, na het lezen van dit artikel, alsnog een prangende vraag> Stel die dan gerust in de reacties hieronder. Dan nemen wij het mee in de onderstaande lijst.

Wat is een Cavapoo?

Een Cavapoo, ook wel bekend als Cavoodle, is een kruising tussen cavalier king charles spaniels en een Poedel. Deze schattige hond heeft de beste eigenschappen van beide rassen geërfd, waaronder de zachtaardigheid van de Cavalier en de intelligentie van de Poedel ouders. Vanwege hun aanhankelijke en vriendelijke karakter zijn Cavapoos geliefd bij gezinnen en singles over de hele wereld.

Is een Cavapoo een goede gezinshond?

Absoluut! Cavapoos staan bekend om hun liefdevolle aard en zijn geweldige metgezellen voor gezinnen van alle groottes. Ze zijn geduldig en speels met kinderen en kunnen goed overweg met andere honden en huisdieren. Vanwege hun aanhankelijke karakter vinden ze het heerlijk om betrokken te zijn bij het gezinsleven en zullen ze altijd in de buurt zijn om genegenheid te geven.

Hoe lang leeft een Cavapoo gemiddeld?

De levensverwachting van een Cavapoo is meestal tussen de 10 en 15 jaar, maar met de juiste zorg en voeding kunnen sommige Cavapoos zelfs langer leven. Een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige medische controles kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven.

Heeft een Cavapoo veel speeltijd nodig?

Ja, Cavapoos zijn actieve honden en houden van speeltijd samen met hun baasje. Spelen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor hun fysieke en mentale gezondheid. Stimuleer hun intelligentie door interactief hondenspeelgoed en hondenpuzzels te gebruiken en gebruik apporteer speeltjes.

Is een Cavapoo makkelijk te trainen?

Ja, Cavapoos zijn over het algemeen zeer intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze hebben een hoog leervermogen en vinden het leuk om nieuwe commando’s te leren. Positieve versterking werkt het beste bij het trainen van Cavapoos. Beloon ze met lekkernijen, complimenten en speeltijd wanneer ze gewenst gedrag vertonen, en vermijd harde trainingstechnieken, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor negatieve reacties.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Cavapoo. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Cavapoo: Ontdek alles wat je moet weten [foto's] (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5843

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.