Cavapoo: gedrag, geschiedenis en meer (2024)

Rassen

Laatst bijgewerkt: 2 november 2022

Cavapoo: gedrag, geschiedenis en meer (1)

02
nov

De Cavapoo is een ongekend populair hondenras. Met zijn teddy-achtige vacht en schattige kop is de Cavapoo een geliefde hond bij veel huishoudens. De Cavapoo is een kruising tussen een Cavalier King Charles Spaniel en een Poedel.

De Cavapoo wordt ook wel een Cavadoodle of een Cavoodle genoemd. Met al deze termen wordt hetzelfde hondje bedoeld. Wil jij alles te weten komen over dit lieve, sociale hondenras? Lees dan vooral verder, want hieronder bespreken wij alle ins en outs van de Cavapoo.

Inhoudsopgave

  1. Uiterlijke kenmerken
  2. Gedrag
  3. Verzorging
  4. Opvoeding
  5. Beweging
  6. Geschiedenis
  7. Veelgestelde vragen

1. Uiterlijke kenmerken

We benoemden net al even kort dat de Cavapoo bekend staat om zijn teddy-achtige vacht. Dat heeft de hond te danken aan de poedel waardoor deze kruising is ontstaan. De vacht kan golvend of krullend zijn. De Cavapoo heeft vaak een bruine vachtkleur, maar het kan ook voorkomen dat de hond een witte of zwarte vacht heeft. Daarnaast kan de hond ook meerdere kleuren hebben.

De Cavapoo heeft twee verschillende maten. Zo heb je het ‘toy’-formaat, waarbij de hond zo’n dertig centimeter groot is. Daarnaast heb je ook het mini-formaat, waarbij de hond zo’n 40 centimeter groot is.

2. Gedrag

Een Poedel is slim, leergierig en actief terwijl een Cavalier King Charles Spaniel rustig, vrolijk en lief is. Wanneer deze eigenschappen worden gecombineerd kun je dus ook verwachten dat je meerdere van deze eigenschappen terug gaat zien in jouw hond. Toch is het maar de vraag hoe de hond gaat zijn en hoe de ouders waren: het is niet gezegd dat jouw Cavapoo over al de bovengenoemde eigenschappen gaat beschikken.

Wel is een ding zeker: de Cavapoo is een ideale gezinshond. Het is een nieuwsgierige hond die graag wil spelen, maar ook bij jou in de buurt wil zijn. Ook kan de Cavapoo goed met kinderen opschieten.

Cavapoo: gedrag, geschiedenis en meer (2)

3. Verzorging

De Cavapoo heeft ook zo nu en dan wat verzorging nodig. Ook al haart de vacht bijna niet uit, wel moet de vacht sowieso iedere week worden geborsteld. Daarnaast moet de Cavapoo iedere maand in bad en moet de hond zo nu en dan een bezoekje brengen aan de trimsalon. In de vacht kunnen namelijk gauw klitten ontstaan en kan er vuil ophopen.

Daarnaast is een Cavapoo gevoelig voor verschillende gezondheidskwaaltjes. Denk onder andere aan hartproblemen en een toename in gewicht. Het is daarbij belangrijk om regelmatig bezoeken aan de dierenarts te plannen om deze kwaaltjes waar nodig te voorkomen.

4. Opvoeding

Zoals net al werd genoemd is de Cavapoo een ideale gezinshond. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat er een goede opvoeding plaatsvindt. In dat geval is de Cavapoo geschikt in een gezin met kinderen, maar is ook geschikt om te kunnen leven in een klein appartement. Wel is het belangrijk dat de Cavapoo een eigen plekje heeft waar hij tot rust kan komen. Zowel de Poedel als de Cavalier King Charles Spaniel heeft er soms behoefte aan om zich te kunnen terugtrekken.

Dé 12-delige musthave puppy checklist

Cavapoo: gedrag, geschiedenis en meer (3)

Ben je van plan om binnenkort een puppy aan te schaffen? Wij kennen de valkuilen (helaas) maar al te goed. Laat je voornaam en e-mailadres hieronder achter en ontvang direct dé 12-delige musthave puppy checklist. Met deze checklist voorkom je nare praktijken en ben je verzekerd van een gelukkige en gezonde pup.

Door op de knop hierboven te klikken, bevestig je dat je onze privacyverklaring hebt gelezen.

Cavapoo: gedrag, geschiedenis en meer (4)

5. Beweging

Een Cavapoo heeft niet bijzonder veel beweging nodig. Wel is het belangrijk om iedere dag sowieso een wandeling te maken van een halfuur, om de bovengenoemde gewichtstoename te voorkomen. Ook wil de Cavapoo lekker veel spelen en ravotten, met bijvoorbeeld een balletje.

Cavapoo: gedrag, geschiedenis en meer (5)

6. Geschiedenis

Al jarenlang worden er honden met elkaar gekruist, om het gewenste uiterlijk of gedrag te kunnen creeren. Zo werd dus ook de Cavalier King Charles Spaniel gekruist met de Poedel, om de zogenoemde ‘hypoallergene’ vacht mee te fokken zodat ook mensen met allergieën deze lieve hond in huis konden nemen. Het kruisen en fokken van dit ras begon in de jaren vijftig.

Veelgestelde vragen

Hoe oud wordt een Cavapoo?

Een Cavapoo kan vijftien jaar oud worden.

Wat is het verschil tussen een Cavapoo en een Cavoodle?

Er zit geen verschil tussen een Cavapoo en een Cavoodle: met beide termen wordt dezelfde hond bedoeld.

Kan een Cavapoo lang alleen thuis zijn?

Een Cavapoo is een gezelschapsdier en wil dus liever niet lang alleen thuis zijn. Laat de hond liever niet langer dan twee uur alleen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Duitse DogDe Duitse Dog, ook wel Deense Dog genoemd, is een tamelijk kenmerkende hond. Dit is onder meer te danken aan…Dierenverzekering afsluiten? Dit is wat je moet weten!Heb je een kat of hond in huis rondlopen? Zonder dat je het wellicht doorhebt, loop je met jouw kat,…Norfolk TerriërRelatief veel honden dragen de naam "terriër". Sommige van deze honden tonen veel overeenkomsten met elkaar, terwijl sommige van deze…Argentijnse DogHonden zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor allerlei…
Cavapoo: gedrag, geschiedenis en meer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5853

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.